
 

 

Transparency Attestation Requirement: 45 CFR § 170.523(k)(2) 

 

The 2015 Edition Final Rule includes a new transparency attestation requirement that is 

applicable to all health IT developers whose product(s) have been or will be issued a 2014 

Edition or later certification. A developer only needs to respond to the attestation once, even if it 

has multiple product certifications. All health IT developers must make one of the following 

attestations: 

 

In the affirmative:   

In support of enhanced marketplace transparency and visibility into the costs and 

performance of certified health IT products and services, and the business 

practices of health IT developers, [Developer Name] hereby attests that it will 

provide in a timely manner, in plain writing, and in a manner calculated to inform, 

any part (including all) of the information required to be disclosed under 45 CFR 

§ 170.523(k)(1) under the following circumstances:  

 To all persons who request such information. 

 To all persons who request or receive a quotation, estimate, description 

of services, or other assertion or information from [Developer Name] in 

connection with any certified health IT or any capabilities thereof. 

 To all customers prior to providing or entering into any agreement to 

provide any certified health IT or related product or service (including 

subsequent updates, add-ons, or additional products or services during the 

course of an on-going agreement). 

- OR - 

 

In the negative: 

[Developer Name] hereby attests that it has been asked to make the voluntary 

attestation described by 45 CFR § 170.523(k)(2)(i) in support of enhanced 

marketplace transparency and visibility into the costs and performance of certified 

health IT products and services, and the business practices of health IT 

developers. [Developer Name] hereby declines to make such attestation at this 

time.  

 

- OR – 

 

Self-developer exclusion: 

[Developer Name] hereby attests that it is a self-developer exempt from the 

disclosure requirements at 45 CFR §§ 170.523(k)(1)(iii) and 170.523(k)(2). 

[Developer Name] further attests that as a self-developer it does not and will not 

market, sell, or license its certified Health IT Module(s). 

 

Pursuant to the 2015 Edition Final Rule, ONC-ACBs must include developers’ attestations (i.e., 

a “yes” or “no”) in the information submitted to National Coordinator for inclusion in the 

CHPL. Please take note that a developer’s attestation under 45 CFR § 170.523(k)(2) does not 

change the scope of the information a developer is required to disclose under 45 CFR § 

170.523(k)(1).  

 

 

 


